Ghid Kraken – Cum sa cumperi Bitcoin si alte cryptocurrencies

Categories Ghiduri
Ghid Kraken - Cum sa cumperi cryptocurrencies de pe Kraken

Din moment ce nu există un ghid pentru Kraken despre cum să cumperi Bitcoin, Ethereum sau alte cryptocurrencies care să fie și complet și în limba română, în ghidul de față mi-am propus să vă arăt, în detaliu, tot ce trebuie să știți despre acest exchange.

Cuprins Ghid Kraken

 • Introducere
 • Avantaje și dezavantaje
 • Deschidere cont Kraken, Verificare, Cumpărare Monede și Retragere – Pas cu pas
 • Concluzie

Introducere

Kraken continuă să fie unul dintre exchange-urile pentru fiat on-ramp cu cea mai bună reputație, cu investiții continue în ultimii ani în tehnologie, achiziții, dar și cu foarte multe angajări.

Pentru că știu că mulți vreți să aflați încă de la început ce cred despre platformă, în opinia mea, exchange-ul a fost și continuă să fie unul dintre cele mai stabile din piață, cu standarde de securitate foarte înalte (printre singurele care nu au fost „sparte”. ever.) și cu o varietate destul de bună de monede virtuale pentru tranzacționare.

În plus, la acest moment (dar și de câțiva ani încoace), ale cele mai bun comisioane dintre platformele de fiat on-ramp (cele unde vă puteți depune fiat: euro, usd etc.).

Toate aceste lucruri fac ca Kraken să fie, în prezent, una dintre cele mai bune alegeri pe care le-ați putea face pentru a începe să investiți și să tranzacționați pentru prima oară Bitcoin sau alte monede virtuale.

Cealaltă variantă pe care o mai folosesc din când în când este Bitstamp, pentru care am și scris un ghid disponibl tot pe blog – Ghid Bitstamp.

Pentru mai multe avantaje și dezavantaje, vă invit să citiți secțiunea următoare, unde voi clarifica niște aspecte importante, pe care trebuie să le aveți în vedere.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Kraken!

Avantaje și dezavantaje Kraken – Pro și contra Kraken

Așadar, pentru început, să începem cu avantajele pe care le are Kraken:

 • Are printre cele mai bune comisioane: atât la tranzacționare, cât și la depunere și retragere (comparativ cu Bitstamp, de exemplu, care are comisioane mult mai mari)
 • Lichiditatea este bună, iar Kraken este printre puținele platforme de exchange care nu are volume de tranzacționare false
 • Au o securitate internă foarte bună, fiind printre singurele platforme care nu au fost sparte până acum
 • Are mai multe altcoinuri decât Bitstamp, dar și perechi cu fiat (adică puteți să cumpărați direct moneda în mai multe cazuri, fără să cumpărați întâi Bitcoin)

Acum, să discutăm un pic despre unele dintre dezavantajele pe care le are platforma:

 • Verificarea identității și ridicarea limitelor contului durează de la 1 la 5 zile. Mai multe detalii – https://support.kraken.com/hc/en-us/articles/201352206-Verification-level-requirements și aici https://support.kraken.com/hc/en-us/articles/201648073
 • În perioadele când sunt foarte mulți utilizatori care încearcă să se înregistreze pe platformă, am văzut delay-uri mai mari la verificarea identității decât pe alte platforme
 • Nu oferă plata cu cardul, pe când Bitstamp o face. Deși am mai spus-o, plata cu cardul nu este o modalitate bună pentru a achiziționa monede virtuale. Fee-urile sunt atât de mari, încât în 99.99% din cazuri nu merită și mai bine aștepți până îți ajunge transferul bancar

Bun, în următoarele secțiune o să trecem efectiv prin pașii pe care trebuie să-i faceți pentru crearea unui cont, pentru verificarea de identitate, pentru depunere de fonduri, achiziția monedelor virtuale, dar și despre cum se face retragerea de pe Kraken. Am vrut ca totul să fie cât mai detaliat, ca să aflați tot ce ați putea avea nevoie să știți.

Un lucru important, atunci când porniți procesul, vă recomand să aveți documentele de identitate pregătite. Astfel, când ajungeți la pasul la care vi se cer, puteți să trimiteți formularele mult mai rapid și să încărcați direct pozele cu actele sau documentele PDF. Mai departe, puteți să și vedeți ce acte sunt necesare, să le pregătiți și abia apoi să porniți procesul.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Kraken!

Pașii pentru deschiderea unui cont pe Kraken – Ghid și Tutorial pentru Kraken

Înregistrarea unui cont pe Kraken

Primul pas: îți deschizi un cont pe platformă începând de aici – Pagină Sign-up (sau click pe butoanele din articol). Ca de obicei, recomand folosirea unui email nou, cu o parolă nouă.

Cum sa iti deschizi un cont pe Kraken

După ce dați click pe butonul de Create Account, o să fiți imediat redirecționați pe o pagină unde trebuie să tastați un cod de activare care tocmai v-a fost trimis pe email, precum și parola (usernameul ar trebui să fie deja completat în formular). Atașez un screenshot mai jos.

Activare cont Kraken

Imediat după ce apăsați pe butonul de Activate, o să fiți redirecționați în interfața platformei, unde o să vi se și afișeze care sunt următorii pași pe care trebuie să-i faceți.

Următoarea etapă prin care trebuie să trecem este aceea de a ne verifica identitatea. Acest pas este unul necesar pentru a putea să adăugăm apoi fonduri și să tranzacționăm.

Mesaj autentificare pe Kraken verificare identitate

După ce apeși pe butonul de Verify – sau poți accesa link-ul https://www.kraken.com/u/verify, o să primești următorul ecran unde trebuie să selectezi tipul de cont: alege opțiunea de Personal.

Tipuri de conturi pe Kraken

După ce dai click, o să primești un ecran unde trebuie să selectezi „nivelul” de verificare al identității pe care vrei să îl ai. În screenshotul de mai jos puteți să vedeți cele 3 opțiuni disponibile:

În imagine puteți să vedeți facilitățile oferite la fiecare nivel, precum și cerințele legate de identitate necesare pentru verificarea la nivelul respectiv.

Din moment ce vrem să adăugăm fiat, ca să punem cumpăra și tranzacționa monede virtuale, nivelul necesar de verificare KYC (Know-Your-Customer) este acela de Intermediate.

În momentul în care dați click pe butonul de Get Verified din coloana 2, o să ajungeți la următorul ecran:

Verificare date personale pe Kraken

Așadar, practic, vi se cer mai întâi informațiile pentru primul nivel. Acestea sunt:

 • Numele complet
 • Adresă (Stradă, Număr, Oraș, Județ, Cod Poștal, Țară)
 • Numărul de telefon
 • Data nașterii
 • Informații despre locul de muncă – aici sunt mai multe domenii din care trebuie să alegeți. De asemenea, puteți să alegeți și Student, Self-Employed sau Unemployed. În funcție de opțiune, s-ar putea să mai apară un câmp în care să vă descrieți jobul sau să puneți numele angajatorului.

Trebuie să menționez că aceste informații au devenit o cerință standard cam peste tot. Pentru a se proteja împotriva spălării de bani, aceste cerințe AML (Anti-Money-Laundering) vin din partea autorităților.

După ce ați completat aceste câmpuri și apăsați pe Continue, ajungeți la următorul pas:

Documente verificare identitate pe Kraken

Așadar, la acest pas este nevoie de documentele pentru verificarea identității. După cum se vede și în screenshot, aveți nevoie de 2 documente:

 • Un document pentru dovedirea identității („Identity Document”)
 • Un document pentru dovedirea rezidenței („Proof of Residence”)

Pentru identitate, documentele pe care puteți să le folosiți sunt:

 • Pașaportul
 • Cardul de Identitate
 • Permisul auto

După ce încărcați documentul de identitate (CI de exemplu), s-ar putea să mai vedeți un câmp nou, numit Face verification, așa ca în screenshotul de mai jos:

Practic, vi se cere să vă faceți sau să încărcați o poză (un selfie de exemplu) în care să vi se vadă clar fața, ca ei să o poată astfel asocia cu poza din cardul de identitate.

Din nou, și asta e o practică întâlnită mai peste tot, uneori cerința (pe alte exchange-uri) este chiar de a avea cardul de identitate în mână în timp ce faceți poza.

Pentru dovedirea rezidenței, trebuie încărcat un document care să arate aceeași adresă pe care ați introdus-o la pasul anterior, de exemplu:

 • O factură de la utilități
 • Un extras bancar
 • O factură la telefon

La acest pas, cel mai simplu mi se pare să trimiteți un extras bancar. Acesta poate fi generat cu ușurință din interfața de Internet Banking a băncii.

Ok, după ce ați trecut de verificări și contul s-a aprobat (cum am menționat inițial, acest pas poate să dureze), următorul pas o să fie acela de a depune fiat pe platformă.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Kraken!

Alimentarea contului Kraken cu fonduri și cumpărarea de cryptocurrencies

Pentru a depune fiat, puteți apoi accesa secțiunea Funding din meniul principal, sau puteți accesa link-ul următor: https://www.kraken.com/u/funding

Depunere fonduri Kraken prin transfer bancar

Printre cele mai rapide modalități pentru depozitarea de fonduri este transferul bancar SEPA, așa cum puteți să observați în imagine, dintr-un cont deschis în EURO spre băncile cu care lucrează Kraken, Fidor Bank AG.

Datele pe care le vedeți în imagine sunt cele către care trebuie efectuat transferul.

Știu că aici este o altă problemă mare pe care o are multă lume: deschiderea unui cont în EURO la una dintre băncile noastre pentru efectuarea transferului. Deși, din fericire, acum, din punct de vedere legal, totul este în regulă, comisioanele pentru trimiterea de transferuri EURO sunt destul de mari, în unele cazuri fiind și de 20 EURO/tranzacție.

Mai mult, cursul fiind destul de dezvantajos, ar trebui să mergeți cu banii în RON la o casă de schimb, să schimbați în EURO, iar apoi să mergeți la bancă pentru depunerea în cont. Este o variantă pe care nu o recomand, cel puțin pentru început.

Din acest motiv, o modalitate rapidă de a începe este să vă deschideți un cont pe Revolut sau o altă companie fintech. Deși ar fi multe de spus despre Revolut – cum ar fi că support-ul răspunde greu, iar mulți au avut conturile blocate, eu unul i-am folosit de mai multe ori și nu am avut probleme. Pentru început, merită explorată această variantă, mai ales dacă aveți deja un cont Revolut: deschiderea unui cont de EUR este gratuită, iar cursul de schimb este foarte apropiat de cel al BNR.

După primirea fondurilor, ultimul pas este să și achiziționați cryptocurrency.

Formular simplu pentru achizitie Bitcoin cu Euro pe Kraken

Cea mai simpla varianta este ca, din meniul principal, să accesați Trade -> New Order -> Simple. În screenshotul de mai sus am selectat perechea XBTEUR (pentru cumpărarea de Bitcoin – prescurtat uneori cu BTC sau cu XBT – cu EURO), apoi am selectat tipul de ordin (Limit) și cantitatea.

Un tip de ordin Market s-ar fi executat imediat (la cel mai bun preț de pe Kraken), pe când cu un ordin de tip Limit puteți să selectați exact prețul la care doriți să cumpărați. În cazul unui limit order, trebuie să așteptați ca prețul să ajungă la nivelul setat (adică cineva trebuie să vă vândă la acel preț).

Felicitări! Acum dețineți cryptocurrencies! În următoarea secțiune o să vorbim despre cum putem să îl retragem, fie într-un portofel personal, fie pe un alt exchange de unde să cumpărăm cu Bitcoin alte monede virtuale.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Kraken!

Cum să retragi Bitcoin sau alte monede virtuale de pe Kraken

Cum sa retragi crypto de pe Kraken

Procesul este unul foarte simplu. Din Meniul Principal, accesați secțiunea Funding, iar apoi selectați moneda pe care doriți să o retrageți.

De exemplu, după ce selectați Bitcoin, va trebui să puneți adresa pentru primire. Aceasta poate să fie o adresă generată de un exchange (să zicem că vreți să depuneți pe Binance), fie o adresă personală generată cu oricare dintre wallet-urile disponibile.

Concluzie

Acest ghid ar trebui să acopere toți pașii de care aveți nevoie – de la deschiderea contului pe Kraken, la depunerea banilor, cumpărarea primelor cryptocurrencies și retragerea acestora.

Într-adevăr, lucrurile pot să pară complicate și copleșitoare la început, dar, trebuie să aveți în minte că învățați ceva cu totul nou. Învățarea unui nou lucru durează, iar după ce aveți contul setat pașii vor fi mult mai ușor de urmat. Și, ca de obicei, vă reamintesc: nu investiți mai mult decât vă permiteți să pierdeți, mai ales când vă aflați la început și testați apele!

Așadar, scopul meu ca acest tutorial să fie de genul celor pe care le trimiteți și prietenilor aflați la început și care au nevoie de indicații, iar dacă aveți orice fel de întrebare vă invit să lăsați un comentariu, să-mi dați un mesaj pe Facebook sau să mă contactați folosind pagina de Contact de pe site.

2 thoughts on “Ghid Kraken – Cum sa cumperi Bitcoin si alte cryptocurrencies

  1. Salut! Dacă ai astfel de probleme, contactează-i pe cei de la Support. În cel mai rău caz, o să-ți ceară să dovedești că într-adevăr tu deții contul (de exemplu, prin trimiterea unor documente).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *