Ghid Bitfinex – Cum să cumperi crypto de pe Bitfinex

Categories Ghiduri
Ghid Bitfinex - Pas cu pas, cum sa cumperi crypto de pe Bitfinex

În acest ghid pentru Bitfinex o să găsiți pas cu pas tot ce trebuie să faceți pentru a vă deschide cont pe platformă, să adăugați fonduri și să cumpărați crypto.

Din moment ce în limba română nu avem un tutorial pentru Bitfine care să acopere tot ce trebuie să știți, am vrut să acopăr aici, cu screenshots și detalii întrebările care apar cel mai frecvent.

Cuprins Ghid Bitfinex

 • Introducere
 • Avantaje și dezavantaje
 • Deschidere cont Bitfinex, Verificare și Cumpărare Bitcoin sau alte crypto
 • Concluzie

Introducere

Bitfinex este unul dintre exchange-urile cu cea mai „problematică” imagine din spațiu.

În trecutul platformei regăsim: pierderi de fonduri (chiar dacă toate fondurile au fost înapoiate utilizatorilor), procese legale (unele sunt încă în desfășurare) și o legătură strânsă cu controversatul Tether (USDT). De aceea, mulți consideră că este un scam și că autoritățile urmează să îl închidă din moment în moment.

Pe de cealaltă parte, cei care chiar utilizează acest exchange, știu că lucrurile nu sunt chiar așa, iar de aproximativ 1 an au reușit și ei să își rezolve PR-ul prost și să iasă la iveală faptul că Bitfinex este unul dintre exchange-urile cu cea mai bună lichiditate, fără probleme tehnice, cu un support foarte bun, unde majoritatea profesioniștilor tranzacționează zilnic.

Așadar, pentru cei care dau de obicei scroll pentru a afla ce cred despre acest exchange, o să pun aici opinia mea, care vine din experiența directă pe care o am cu această platformă. Mai jos, la avantaje și dezavantaje o să expun mai pe larg informațiile pe care trebuie să le știi înainte să iei decizia de a trazacționa pe Bitfinex.

Bitfinex este văzut, pe bună dreptate, drept un fiat on-ramp folosit în principal de profesioniști și jucători instituționali. Cu adăugarea și de instrumente derivate, începătorii care vor să își cumpere primele cryptocurrencies nu ar trebui să folosească acest exchange, mai ales din perspectiva cuiva din România care are ca variantă Kraken sau Bitstamp.

Situația în care Bitfinex ar fi alegerea pe care să mergeți este aceea în care aveți sume foarte mari pe care doriți să le investiți, iar lichiditatea este o problemă. Deși, în acest caz, de cele mai multe ori ar trebui să apelați la un serviciu OTC (Over-The-Counter) și să cumpărați astfel crypto.

Trecând la următoarea parte a articolului, secțiunea de avantaje și dezavantaje o să prezinte în ansamblu informațiile pe care trebuie să le cunoașteți.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Bitfinex!

Avantaje și dezavantaje Bitfinex – Pro și contra Bitfinex

Principalele avantaje pe care Bitfinex le oferă:

 • Comisioanele sunt mici pentru tranzacționare. De asemenea, Bitfinex are și un token (LEO), care funcționează similar cu BNB și ajută la reducerea fee-urilor
 • Cea mai bună lichiditate din piață. Asta îl face potrivit pentru cei cu volume foarte mari. Până și lichiditatea de pe altcoins este reală.
 • Plata cu cardul. Deși am mai menționat că nu plata cu cardul nu mi se pare o variantă bună în 99.99% din situații, Bitfinex lucrează cu câțiva parteneri (unii comuni cu Binance) și puteți cumpăra crypto cu cardul
 • Au instrumente derivate din ce în ce mai multe, indispensabile pentru utilizatorii mai avansați
 • Aplicație mobilă. Majoritatea au început să ofere asta, dar aplicația de la Bitfinex s-a stabilizat mult în ultima vreme și nu am mai văzut probleme cu ea

Printre dezavantajele pe care le are platforma se numără:

 • Destinat în mare parte profesioniștilor. Ca fapt divers: înainte trebuia să depui minimum 10k$ ca să poți să tranzacționezi pe platformă, dar acum au renunțat la acea limită
 • Comisioanele la depunerea de fiat sunt destul de mari. De exemplu, min. 60 Euro per depunere EUR.
 • Verificarea unui cont poate dura extrem de mult, iar Bitfinex este unul dintre exchange-urile care cere cele mai multe documente. De asemenea, pentru KYC, verificarea poate să dureze chiar și săptămâni, dacă sunt influxuri mari de utilizatori în perioada respectivă
 • Exchange-ul a avut probleme de securitate în trecut și a pierdut de câteva ori fondurile utilizatorilor
 • Au probleme legale serioase, printre care se numără și faptul că aproximativ $800MM din fondurile exchange-ului sunt confiscate de autorități din mai multe țări. Deși aceste fonduri au fost acoperite printr-un IEO pentru tokenul LEO de care am menționat mai sus, faptul că Bitfinex a avut probleme cu băncile tradiționale nu e un lucru pozitiv

Secțiunea următoare o să acopere pașii pentru deschiderea contului, pentru adăugarea de fiat, tranzacționarea de cryptocurrencies și pentru retragere.

În cazul în care doriți să vă verificați contul, vă recomand să vă uitați dinainte pe documentele necesare pentru procedura de KYC (Know-Your-Customer). Astfel, puteți să le pregătiți, iar când ajungeți la pasul cu încărcarea fișierelor puteți doar să dați upload.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Bitfinex!

Pașii pentru deschiderea unui cont pe Bitfinex – Tutorial Bitfinex

Înregistrarea unui cont pe Bitfinex

La fel ca și pentru celelalte monede, primul pas este să accesați pagina pentru înregistrare: https://www.bitfinex.com/sign-up și să completați câmpurile necesare. Recomandat este să folosiți username, email și parolă unice.

După ce apăsați pe butonul de Open Account, o să primiți pe email un link pentru confirmarea adresei. Contul se va activa imediat după click și va trebui să vă autentificați pe cont, folosind username-ul sau adresa de email și parola.

La autentificare s-ar putea să vă întâlniți cu o măsură de securitate. După ce dați click pe butonul de Login, este posibil ca pe email să primiți un link prin care să confirmați autentificarea. Atașez un screenshot mai jos.

Confirmare autentificare pe Bitfinex

Imediat după atentificare, o să primiți un ecran în care vi se cere să acceptați ToS-ul (Terms of Service).

După ce bifați căsuța cu Yes, I agree, o să vedeți o serie de pași pe care trebuie să-i faceți pentru a putea să folosiți contul, printre care, cel mai important este să adăugați 2FA (2-Factor-Authentication).

Pentru Bitfinex, folosirea de 2FA este obligatorie. Cea mai rapidă modalitate este de a descărca pe telefonul mobil aplicația Google Authenticator și să mergeți pe butonul de Setup disponibil mai jos în pagină.

Autentificare in doi pasi pe Bitfinex

După ce dați click pe Setup, o să primiți un cod QR pe care trebuie să-l scanați folosind aplicația Google Authenticator. În aplicație există un „+” în colțul din dreapta. După ce apăsați pe el vi se va activa camera pe care trebuie să o îndreptați către ecranul cu codul QR.

După ce setați această măsură de securitate, la fiecare autentificare pe Bitfinex, va trebui să tastați (pe lângă user și password) și un cod care se regenerează la câte 30 de secunde în aplicație.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Bitfinex!

Verificarea identității pe Bitfinex

După setarea autentificării în 2 pași, trecem la verificarea identității, necesară pentru a depune fonduri pe exchange.

Accesați link-ul https://kyc.bitfinex.com/verification/begin sau, din colțul de dreapta sus, dați click pe icon-ul pentru Account și alegeți opțiunea Verification.

După ce dați click pe Begin Verification, va trebui să selectați inițial Țara, dar și motivele pentru care doriți să vă verificați. Unul dintre motivele principale pe care îl veți selecta va fi I want to deposit and/or withdraw USD (other fiat currencies). Atașez un screenshot toate opțiunile:

Motive pentru deschidere cont pe Bitfinex

După ce treceți de acest pas, o să vi se afișeze un mesaj legat de durata verificării. După cum se vede și în screenshot, la momentul la care am făcut eu acest articol, verificarea dura între 1 și 2 săptămâni.

Durata verificare cont pe Bitfinex

După ce bifați cele două căsuțe și treceți la pasul următor, o să vi se ceară să specificați tipul de contul pe care doriți să-l deschideți. Practica este standard, iar opțiunea pe care o veți alege este aceea de Individual Account.

Tipuri de conturi pe Bitfinex

Imediat după ce dați click pe Individual Account, o să vă apară în aceeași pagină cerințele pe care trebuie să le îndepliniți pentru verificarea identității. Aici o să observați faptul că Bitfinex cere mai multe informații și documente decât celelalte exchange-uri. Atașez întâi screenshot-ul.

Documente necesare pentru verificare cont pe Bitfinex

După cum se vede în imagine, pe lângă informațiile de bază (telefon, adresă), documentele necesare pentru verificare identității sunt:

 • Două documente emise de guvern cum ar fi: Pașaport, Card de Identitate, Permisul auto, etc. Este printre singurele exchange-uri care cer pentru identificare două documente
 • Extras bancar
 • Un document pentru Proof-Of-Address. Aici se încadrează facturile de la utilități sau alte servicii, cu mențiunea că adresa trebuie să apară clar

Vă recomand să le aveți la îndemână înainte să începeți procesul. Deși Bitfinex le verifică pe rând, iar procesul poate fi reluat oricând, cel mai bine este să le trimiteți pe toate în același timp. Astfel, o să evitați prelungirea timpului pentru verificarea contului.

Sectiunile pentru verificarea contului pe Bitfinex

După cum se vede și în screenshotul de mai sus, sunt secțiuni dedicate pentru fiecare parte din procesul de verificare. În momentul în care trimiteți una dintre secțiuni spre Bitfinex, statusul va fi schimbat în Submitted, iar, dacă totul este în regulă, apoi în Approved. Puteți să începeți cu oricare dintre secțiuni.

Alimentarea contului Bitfinex cu fonduri și cumpărarea de cryptocurrencies

După ce contul a fost aprobat, o să aveți acces la secțiunea pentru Deposit. O găsiți fie accesând link-ul https://www.bitfinex.com/deposits/wire/eur (pentru EURO), fie din meniul din dreapta sus, mergând pe Wallet -> Deposit, iar apoi pe opțiunea de EURO.

Depunere EURO pe Bitfinex

Evident, pentru a face acest transfer aveți nevoie de un cont în euro la una dintre bănci. Așa cum am menționat și în celelalte ghiduri, sunt mai multe variante pe care le puteți aborda în cazul în care nu aveți deja un cont de EURO:

 • Deschideți unul la banca cu care lucrați deja. Dezavantajul major aici este că, în majoritatea cazurilor, comisioanele sunt foarte dezavantajoase, iar cursul de schimb este și el unul dezavantajos.
 • Deschideți un cont cu Revolut sau la o altă companie similară care oferă astfel de servicii online.

Cum am mai spus, din moment ce vorbim despre Bitfinex, nu o să insist foarte mult pe opțiunile pentru bancă.

Imediat ce depunerea se confirmă de către Bitfinex, puteți să accesați oricare dintre piețele care vă interesează (de ex. BTCEUR sau BTCUSD) și să începeți tranzacționarea.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Bitfinex!

Concluzie – Ghid Bitfinex

Bitfinex este un exchange creat în mare măsură pentru utilizatori profesioniști, care au nevoie de instrumente mai complexe, iar ghidul acesta acoperă informațiile de care aveți nevoie pentru a putea să începeți să tranzacționați pe platformă.

Pentru orice întrebare, puteți lăsa un comentariu acestui ghid, un mesaj pe pagina de Facebook Cryptoghidul sau să dai un email prin intermediul paginii de Contact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *