Cum sa cumperi Bitcoin de pe Bitstamp – Ghid Bitstamp

Categories Ghiduri
Ghid Bitstamp - Cum sa cumperi Bitcoin de pe Bitstamp

Pentru că la momentul actual nu există un ghid bun în limba română despre cum să cumperi Bitcoin și alte monede folosind Bitstamp, am decis să vă prezint detaliat totul despre acest exchange în articolul de față.

Cuprins Ghid Bitstamp

  • Introducere
  • Avantaje și dezavantaje
  • Pas cu pas – Deschidere cont Bitstamp, Verificare, Cumpărare Monede și Retragere
  • Concluzie

Introducere

Bitstamp este o platformă ce activează de mult în spațiu, cu o reputație bună și care continuă să opereze cu succes drept fiat on-ramp pentru începători, dar și pentru cei mai experimentați.

Are fee-uri ceva mai mari pe partea de tranzacționare (atunci când faci efectiv un trade: cumperi sau vinzi) decât alte exchange-uri și o ofertă mai limitată pentru perechile de altcoins pe care le oferă: ETH, LTC, XRP, BCH. Pentru toate aceste perechi, dar și pentru BTC, oferă ca variante de fiat: EUR, USD și GBP.

Știu că sunt persoane care doresc să cumpere folosind cardul, iar Bitstamp este printre exchange-urile care oferă această variantă. Comisionul este de 5% la achiziționare, deci unul incredibil de ridicat. Nu recomand această variantă în nicio circumstanță. Nu ar trebui să cumperi crypto folosind cardul bancar, cel puțin nu atunci când comisioanele sunt atât de mari. La fel de bine ai putea să mergi rapid la un ATM și să cumperi la fee-urile acelea absolut exorbitante.

Platforma are mai multe tipuri de dashboards pentru a cumpăra și tranzacționa efectiv monedele, dar, per total, este ușor de folosit pentru orice începător. Au și o aplicație mobilă care reprezintă un plus.

Pentru cei care nu doresc să dea scroll până jos și să citească dacă recomand sau nu folosirea exchange-ului, o să condensez și aici în introducere experiența mea.

Bitstamp este unul dintre exchange-urile pe care încă le folosesc pentru a depune și a scoate bani. Nu am avut probleme cu ei niciodată și nici cu băncile de la noi cu care lucrez pentru a primi și retrage banii de pe Bitstamp. Deși în general prefer Kraken pentru fee-urile mai mici, transferurile SEPA sunt mai rapide pe Bitstamp și-mi ajung în aceeași zi, pe când pe Kraken nu se întâmplă asta mereu.

Pentru începători și cei care doresc să investească pe termen mai lung și care nu doresc să tranzacționeze des de la început, Bitstamp este o alegere destul de bună și de luat în calcul. În cazul în care doriți să efectuați mai multe tranzacții, atunci poate Kraken sau un exchange similar s-ar putea să fie alegerea mai bună, deoarece comisioanele se vor aduna încetul-cu-încetul.

Secțiunea următoare este dedicată avantajelor și dezavantajelor Bitstamp, conținând lucruri pe care să le luați în calcul sau pe care trebui să le știți înainte de a vă deschide cont pe platformă.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Bitstamp!

Avantaje și dezavantaje Bitstamp – Pro și contra pentru cumpărarea de monede virtuale de pe Bitstamp

Cum am vorbit în introducerea ghidului, cele mai importante avantaje pe care ar trebui să le luați în calcul sunt:

  • Bitstamp are fee-uri mici pentru retragerea prin transfer SEPA, iar depunerile sunt gratuite
  • Comisioane ok pentru cei care doresc să cumpere crypto pe termen lung, deși duble față de cele de pe Kraken
  • Posibilitatea de a cumpăra Bitcoin și alte altcoins cu cardul – deși e la un fee enorm
  • Transferuri SEPA rapide, ajung de obicei în aceeași zi dacă efectuați transferul către contul Bitstamp în prima jumătate a zilei
  • În ultima vreme au tot adus îmbunătățiri platformei, atât din punct de vedere UX/UI, dar și al documentației disponibile

Printre dezavantajele pe care trebuie să le aveți în minte se numără următoarele:

  • Un număr de perechi de altcoins destul de limitat față de alte fiat on-ramps (cum ar fi Kraken)
  • Cere mai multe informații pentru KYC decât alte exchange-uri
  • Au avut breșe de securitate în trecut
  • Comisioane mari pentru cei care doresc să tranzacționeze mai des
  • Au existat momente când Bitcoin se mișca extrem de violent, iar platforma a fost picată și nu puteau fi efectuate tranzacții

O să vorbim în continuare, în detaliu și cu screenshots despre pașii pentru crearea unui cont, verificarea identității, depunerea de bani, cumpăratul monedelor virtuale și cum funcționează apoi retragerea acestora într-un wallet personal sau către alt exchange.

Ca recomandare, ar trebui să aveți actele pregătite atunci când începeți procesul – lucru valabil pentru oricare exchange. Astfel veți putea să completați formularele mai rapid și veți putea să încărcați direct pozele cu fotografiile/documentele PDF. Ghidul o să vă ajute să știți de la început ce documente sunt necesare pentru verificare și va fi mult mai ușor să ajungeți să cumpărați primele monede virtuale.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Bitstamp!

Pașii pentru deschiderea unui cont pe Bitstamp – Tutorial despre cum să cumperi Bitcoin și alte monede de pe Bitstamp

Înregistrarea contului

Deschizi un cont nou „For Personal Use.” accesând https://www.bitstamp.net/onboarding/register/account-type. Inițial o să ți se ceară doar Numele, Prenumele și adresa de email, după care o să primești un e-mail cu un link pentru verificare.

https://www.bitstamp.net/onboarding/register/account-type

După ce dai click pe link-ul pentru confirmarea contului, o să poți să alegi parola pentru cont. Ai grijă să fie ceva unic (neapărat diferită de cea pe care o folosiți la adresa de e-mail). Ca sugestie, ar fi bine ca adresa de email să fie una complet nouă, creată special pentru acest cont.

Imediat după alegerea parolei, o să ajungi direct în pasul pentru confirmarea identității.

De menționat mai este că la acest pas o să primești un ID (vizibil în partea de sus) care să îți identifice în mod unic contul pe Bitstamp. Acesta funcționează ca un username, așa că ar fi util să ai asta în vedere pentru autentificările următoare.

Confirmare identitate Bitstamp

Apasă pe butonul Start your Verification și o să ți se ceară apoi următoarele informații:

  • Țara de reședință
  • Adresa
  • Orașul
  • Cod poștal
  • Trebuie să bifezi că ai naționalitatea aferentă țării pe care ai selectat-o

După ce ai completat detaliile de mai sus și treci la pasul următorul, o să trebuiască să ai telefonul pe aproape, pentru a confirma contul folosind un număr de telefon. Atașez screenshot mai jos.

Confirmarea numarul de telefon pe Bitstamp

Menționez că, pentru confirmarea numărul de telefon, o să primești un cod de 4 cifre, care este valabil doar 2 minute. Trebuie să te miști repede cu el, de aia e bine să ai telefonul la îndemână.

După confirmarea numărul de telefon, următorul pas este acela de a încărca un document pentru verificarea identității. După cum o să se vadă și în screenshotul următorul, variantele sunt:

  • Pașaport – partea unde se vede poza cu fața
  • Permis de conducere – față și verso
  • Cardul de identitate – față și verso (chiar dacă pe verso este gol)
Confirmare identitate pe Bitstamp

De menționat că după ce selectați una dintre opțiuni, o să aveți și opțiunea de a vă muta pe telefon pentru a face chiar în acel moment fotografiile documentului. Așadar, aici aveți 2 variante

  • Faceți deja pozele și le aveți pe PC și folosiți funcția de Upload file
  • Dați click pe butonul „Continue on phone” și urmați pașii necesari
Fereastra upload document identitate Bitstamp

Personal, nu am folosit până acum opțiunea de a face live pozele, mi se pare mult mai simplu să faci pozele cu telefonul și să le încarci repede pe PC, iar apoi să faci upload aici.

Cum ziceam și la începutul articolului, acum că știți care e procedura pentru verificarea de identitate, puteți să faceți pozele necesare (cu oricare document preferați) și să începeți abia apoi procesul de înregistrare a contului, cu pașii pe care i-am descris.

Pentru cei care aleg cealaltă opțiunea, asta ar presupune că (nu închideți fereastra browserului!):

  • Primiți un „secure link” pe telefon
  • Deschideți link-ul și completați pașii
  • Reveniți pe PC și finalizați

Menționez că există cazul în care pot să apară probleme la verificare (de ex. sistemul nu detectează corect documentele) și să vi se ceară să efectuați câteva acțiuni suplimentare. Acestea ar fi:

  • Te filmezi efectuând două acțiuni, live, dând access la camera web
  • O acțiune ar putea să implice vorbitul

Nu am pățit asta niciodată și nici am auzit de cineva căruia să i se fi întâmplat, dar sistemul de la Bitstamp are această funcționalitate și e posibil să se declanșeze acest pas. Acesta este unul dintre motivele pentru care am spus că verificarea la Bitstamp e mai greoaie decât pe alte platforme.

După încărcarea documentului și aprobarea cu succes a contului, este recomandat să completați și acest formular: https://www.bitstamp.net/account/kyc/. O să vă ajute să primiți mai rapid fondurile în cont sau să le retrageți mai rapid de pe exchange.

Menționez că cel mai probabil o să vi se ceară și adăugarea autentificării în 2 pași. Această cerință pare să tot fie schimbată (înainte nu era obligatorie), dar este una extrem de importantă.

Pașii sunt ușor de respectat, link-ul unde găsiți setarea pentru această funcționalitate este https://www.bitstamp.net/account/security/two-factor-authentication/.

Pentru a seta Two-Factor Authentication trebuie să descărcați aplicația numită Google Authenticator. Aveți apoi un buton de „+” în colțul din dreapta, pe care, după apăsare, o să puteți alege opțiunea de „Scan barcode”. Aici scanați codul QR generat la acel link de mai sus pe Bitstamp și urmați pașii rapizi.

Ghid Google Authenticator pentru Autentificarea in 2 pasi

Menționez că această aplicație este extrem de importantă, deoarece atunci când vă veți autentifica pe site, pe lângă user și parola, va trebui să oferiți și un cod (de obicei de 6 cifre) generat automat de Google Authenticator odată la 30 de secunde.

Fără acest cod nu vă veți putea autentifica, iar dacă pierdeți telefonul cu aplicația și nu aveți tokenul de siguranță salvat în altă parte (tokenul de siguranță se generaeză la setupul inițial), va trebui să contactați Supportul Bitstamp și să cereți resetarea acestei măsuri de securitate. Resetarea presupune confirmarea identității și altă muncă extra, deoarece cei de la asistență trebuie să se asigure că tu ceri resetarea și nu un altcineva.

Ei bine, de aici, cea mai grea parte a trecut. Este un proces care pare anevoios la început (mai ales pentru Bitstamp), dar pe care, din fericire, trebuie să-l efectuați o singură dată, iar apoi puteți să transferați fonduri și să cumpărați monede virtuale fără vreo altă problemă.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Bitstamp!

Alimentarea contului Bitstamp cu fonduri și cumpărarea de crypto

Am ajuns la acest pas, care, din fericire, este mult mai simplu și rapid.

Metoda pentru a adăuga fonduri pe care o recomand este prin Transfer SEPA în EURO. La ultimul update, Bitstamp a cumulat toate tipurile de transfer bancar în același loc: din bara de Meniu de sus, mergeți pe Deposit -> Bank Transfer -> Currency -> EURO -> Account Balance -> EURO

Transfer Bancar SEPA Euro bitstamp

Atenție! Trebuie să introduceți aici și suma (exactă) pe care o veți transfera. Asta, alături de codul de identificare pe care îl veți puneți la pasul următor, îi ajută pe cei de la Bitstamp să identifice tranzacția și să vă adauge fondurile în cont mai repede.

După ce apăsați pe butonul pentru „Deposit” o să ajungeți în fereastra finală, unde o să aveți toate datele posibile de care ați avea nevoie pentru a efectua transferul. De exemplu, în screenshotul de mai jos găsiți datele pe care le-am primit eu de această dată:

În principiu, în ultima perioadă, Bitstamp lucrează cu 2 bănci, ambele din Slovenia. Verificați către ce cont trebuie să trimiteți banii de fiecare dată când efectuați un transfer!

Fiind primul transfer, este posibil ca fondurile să ajungă un pic mai greu în cont. Dar, de obicei, fondurile ajung în cont în aceeași zi.

Acum, ar fi câteva lucruri de zis despre deschiderea unui cont bancar in EURO pentru a efectua transferul, în cazul în care nu aveți deja unul.

Cele mai multe persoane probabil că vor să evite deschiderea unui cont la una dintre băncile noastre, deoarece ai mai multe deavantaje:

  • Comisioane mari la transferul de EURO pentru multe dintre bănci
  • Curs de schimb din RON în contul în EURO dezavantajos

O modalitate de a scăpa de cursul dezavantajos ar fi să scoateți lei din cont, să mergeți la o casă de schimb valutar, iar apoi să mergeți cu euro la bancă pentru depunerea în cont. În funcție de suma de bani și de la caz la caz, asta s-ar putea să fie o variantă de luat în calcul.

O variantă mai des întâlnită în schimb, pentru sume relativ mai mici ar fi Revolut sau o companie fintech similară.

După ce ați primit fondurile, puteți să folosiți direct interfața de trading și să achiziționați moneda. Vă recomand să accesați din Meniu opțiunea de Tradeview sau dați click pe acest link: https://www.bitstamp.net/market/tradeview/

Din moment ce ați depus EURO, aveți grijă să fiți pe perechea potrivită, de ex.: BTC/EUR. Puteți să selectați asta din colțul de stânga sus.

Apoi, în partea din dreapta sus aveți formularul pentru a plasa un order. Poți plasa fie un order de tip Limit – adică să tastezi prețul la care dorești să cumperi și să aștepți ca prețul să ajungă la acel nivel, sau un order de tip Market – order care se va executa imediat și va cumpăra Bitcoin sau orice altă monedă la cel mai bun preț disponibil pe exchange (în funcție de orderele din orderbook).

Formular Limit order pe Bitstamp

După executarea orderului sunteți deținători de cryptocurrencies. Atât. Următoarea secțiune o să fie una scurtă despre retragere, iar apoi mergem la concluzii.

Cum să retragi Bitcoin sau alte cryptomonede de pe Bitstamp

Procesul este destul de straight-forward. Accesează secțiunea din Meniul de sus: Withdrawal -> Cryptocurrency. Selectează apoi moneda, adaugă adresa pentru destinație și suma. Fee-ul pentru withdrawal de crypto este unul standard și este neglijabil.

Cum sa retragi Bitcoin de pe Bitstamp

După ce apăsaați pe butonul pentru retragere va trebui să introduceți codul de pe Google Authenticator, iar mai apoi să accesați adresa de e-mail și să dați click pe link-ul de verificare.

În cazul în care vreți să retrageți fiat (EUR, USD sau GBP), totul este extrem de simplu. Trebuie să accesați Withdrawal -> EU Bank SEPA. Datele personale ar trebui să fie deja completate, după care doar introduci IBAN-ul contului unde vrei să primești fondurile.

Click aici ca sa iti deschizi acum contul pe Bitstamp!

Concluzie – Ghid Bitstamp

Ghidul ar trebuie să acopere toți pașii de care ai nevoie pentru a cumpăra Bitcoin sau alte cryptocurrencies de pe Bitstamp: cum să îți creezi cont și să-l verifici, cum să adaugi fonduri, cum să tranzacționezi și cum să retragi crypto, dar și fiat de pe Bitstamp.

Știu că sunt multe lucruri care pot să pară copleșitoare la început, dar este un lucru cu totul nou și sunt multe de învățat.

Vă urez succes, iar dacă sunt lucruri la care vă blocați sau aveți probleme, puteți să lăsați fie un comentariu la acest articol, fie să-mi dați un mesaj pe Facebook, sau să folosiți pagina de Contact de pe site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *