Ce sunt criptomonedele – Cum funcționează monedele virtuale

Categories Ghiduri
Afla totul despre criptomonede

Acest articol va răspunde întrebărilor din titlul și veți putea afla ce sunt criptomonedele și cum funcționează acestea. Vom discuta întâi despre aspectul tehnologic al acestora, iar mai apoi o să vedem de ce acestea sunt un vehicul atât de folosit pentru speculă și de ce s-au creat obsesii pentru ele.

Articolul reprezintă doar un punct de vedere pe cât se poate de obiectiv, destinat celor care vor mai degrabă să înțeleagă fenomenul acesta. Cum acest articol tratează cazul specific al aplicării blockchain-ului în cadrul unei monede virtuale, pentru a învăța despre ce este un blockchain puteți să vizualizați celălalt articol de pe site.

Ce sunt criptomonedele – Definiții și caracteristici ale monedelor virtuale

Criptomoneda, criptovaluta sau moneda virtuală reprezintă un tip de monedă digitală folosită ca mijloc de plată. Denumirea vine de la faptul că din punct de vedere tehnologic, acest mediu de transfer (mijloc de plăți) se bazează pe criptografie și descentralizare pentru realizarea de tranzacții.

Ce sunt criptomonedele si cum functioneaza monedele virtuale

Așadar, când vorbim de criptomonedă, ar trebui să vorbim despre bani digitali. A nu se încurca însă acest termen cu termenul de monedă electronică. Termenul de monedă electronică există cu mult înaintea celui de cryptocurrency, însă moneda electronică este definită la noi în țară, prin Legea 127/2011 la articolul 4, litere f ca: „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică” (Sursa: https://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=324859)

Caracteristicile monedelor virtuale

Care sunt caracteristicile pe care le au monedele virtuale? Caracteristicile pe care le au criptomonedele și prin care acestea se diferențiază de mijloacele tradiținale de plată existente sunt:

  • Acestea sunt bazate pe rețele de tip peer-to-peer (p2p). Putem să facem astfel o analogie între cum funcționează sistemul de torrent și cum atunci când descarci un fișier prin intermediul torrent-ului, de fapt descarci de pe calculatoarele altor utilizatori. Așadar, criptomoneda este descentralizată;
  • Nu este necesar un intermediar – poți transmite valoare dintr-un punct în altul, de la o persoană la alta doar prin intermediul rețelei criptomonedei;
  • Sunt securizate de un mecanism pentru consens – securitatea rețelei este asigurată fie de mineri – și aici vorbim de algortim de tip Proof-Of-Work (PoW), de noduri validatoare – și aici putem să vorbim de Proof-Of-Stake. Mai există și alte mijloace de securizare – precum algoritmi hibrizi, grafuri etc., însă mereu există și un mecanism pentru a se realiza consensul;
  • Transferul se poate face rapid, oriunde în lume – adică sunt „cross-borders” sau chiar „borderless” fără interacțiunea cu nimeni altcineva;
  • Istoricul tranzacțiilor se salvează într-un registru descentralizat. Odată ce s-a efectuat o tranzacție, aceasta nu va mai putea fi modificată. Mai mult, de cele mai multe ori toate tranzacțiile sunt publice (în cazul blockchainurilor publice – așa cum este Bitcoin), doar în cazul monedelor cu proprietăți de privacy lucrurile stau altfel.

Despre fiecare dintre caracteristici pot fi scrise cărți întregi, de aceea pe site puteți să găsiți și câte un articol despre fiecare. Despre ce presupune mai exact procesul de minat veți putea găsi în acest articol de aici de pe site, unde am vorbit despre ce sunt minerii și cum securizează ei rețeaua. Celelalte pot fi și ele regăsite în categoriile de pe site.

Monedele virtuale ca mod de a câștiga bani

Acum că am trecut de partea în care am înțeles cum funcționează criptomonedele, putem să discutăm de ce sunt atât de folosite pentru speculă și pentru „făcut bani”.

La început, în 2009 Satoshi Nakamoto a creat blocul genesis și a pornit întreaga rețea Bitcoin, care în ziua de astăzi are peste 10557 noduri (care nu se ocupă neapărat doar cu minatul, dar mai multe despre asta puteți să citiți în acest articol). Cei care însă au început să susțină rețeaua nu erau cei care doreau să facă bani din monede virtuale, ci oameni care credeau cu adevărat că bitcoin ar putea să devină un mijloc de plată folosit la nivel global; un mijloc de plată care să înlocuiasă băncile și monedele fiecărei țări.

În prezent însă, majoritatea participanților în piață sunt ghidați de către instincul speculativ. Obiectivul multora este doar să producă bani din cumpărat și vândut bitcoin, ethereum sau altă monedă virtuală. Nu le pasă dacă vreuna dintre aceste monede va fi cea care va înlocui băncile și modul de tranzacționare curent.

Cu toate acestea, este normal să se dorească și profitul – altfel nu se poate obține un produs atât de bun. Din fericire pentru monedele virtuale, există și foarte multe echipe de dezvoltatori și talent nou care atrași de hype-ul inițial și cu dorința de a deveni bogați de pe urma lor, au rămas în domeniu și acum dezvoltă. Factorul care o să aducă de fapt și profitul este adoptarea tehnologiei, folosirea unei monede în viața de zi cu zi. Simplul fapt că tu citești acum despre criptomonede este un pas în plus pentru a crește rețeaua și a crește deci și valoarea pe care aceasta o are. Îți recomand să citești despre Leagea lui Metcalfe.

Legea lui Metcalfe și importanță ei

Cum se fac bani în acest moment din monede virtuale

Bine, bine – am discutat despre cum este creată valoarea unei rețele (prin adoptarea tehnologiei și prin dezvoltarea tehnologiei) și despre cum lăcomia conduce către prețuri care nu sunt mereu susținute de realitate – dar acum să discutăm efectiv despre cum fac oamenii bani din cryptocurrencies.

Sunt două (+ încă un lucru) lucruri pe care le poți face:

  1. Primul lucru. Pasul întâi este să cumperi o monedă virtuală la un preț și ții de ea indiferent de cât de jos se duce prețul. Această metodă NU este una tocmai recomandată, deoarece deși Bitcoin-ul este în creștere din ultimii 10 ani, nu ai de unde să știi că dacă așa a fost până acum așa o să fie și pe viitor. Pasul al doilea este să vinzi atunci când aceasta valorează mai mult decât prețul pe care l-ai plătit inițial. Tu decizi când vinzi, cât de lacom vrei să fii. Trebuie doar să speri că o să vină momentul când o să valoreze mai mult decât valorează acum. Am să realizez un articol doar despre această abordare și despre de ce nu ar trebui să o consideri o strategie validă.
  2. Al doilea lucru. Tranzacționezi. Ajungi să fii un profesionist și să poți să prevezi mișcările pieței, astfel încât să vinzi când trebuie și să cumperi când trebuie. Mai jos am detaliat acest pas.
  3. Acest pas este pentru tine dacă ești genul care nu vrea să-și asume riscuri enorme. Abordezi problema cumpătat. Te gândești că într-adevăr poți să capitalizezi pe tot acest hype. Cel mai sigur este să îți asumi un risc mic și „investești” doar un procent din ceea ce câștigi lunar. Da, dacă faci 4000 lei pe lună și investești, să zicem, 5% sau 200 lei pe lună nu o să faci milioanele de euro, dar vei avea o expunere către această piață.

Cum să faci bani din tranzacționarea monedelor virtuale

Să detaliem un pic acel pas despre care sunt sigur că ați auzit multe.

Totul funcționează ca la bursă, doar că pe steroizi (da, probabil citești acest mesaj în acest bear market, dar când lucrurile se mișcă în crypto, nu doar că se mișcă – ci se cutremură). Principalul obiectiv este să cumperi moneda/token-ul la un preț mai mic decât cel la care ai cumpărat. Asta e tot ce ai de făcut. Da, mulți folosesc instrumente pentru analiză tehnică (diverși indicatori și tehnici pe graficul evoluției prețului), iar alții folosesc analiza fundamentală (află informații despre cei care dezvoltă proiectul, backgroundul echipei etc.), însă totul se reduce la a cumpăra jos și la a vinde sus. Într-adevăr, există și conceptul de vânzare în lipsă (short-selling), caz în care vinzi sus și apoi răscumperi jos. Sună destul de simplu; să vedem niște cifre.

De exemplu, să spunem că ai cumpărat o monedă Bitcoin la 3000$ și îl vinzi la 4000$. Dacă presupunem că nu ai plătit niciun comision exchange-ului unde ai efectuat tranzacția, acum ai cu 1000$ mai mult decât aveai inițial, deci 1000$ profit (asta în cazul în care decizi să-l vinzi și să „realizezi” acest profit).

Cu toate că pare așa simplu, statistica efectuată pe piața tradițională (forex&burse) arată că dintre cei care tranzacționează, doar 90% sunt profitabili. 4% ies de obicei pe 0, iar restul sunt doar „pești” (ca-n poker!) din care se hrănesc cei 10%.

Traderi care au succes in tranzactiile cu criptomonede

În concluzie, ai aflat ce sunt criptomonedele și cum funcționează acestea. Acum ai aflat și despre cum cei care tranzacționează fac bani din asta, dar și despre cum „investitorii” țin de monede/tokens până când pot să vândă mai sus decât au cumpărat, chiar dacă durează ani întregi.

Am să mai scriu articole în care voi intra mai în profunzime și în de ce doar câțiva fac toți banii și majoritatea doar îi alimentează. Puteți să urmăriți fie pagina de Facebook – Cryptoghidul, fie să urmăriți sau să căutați pe acest site – Cryptoghidul.com conținutul de care sunteți interesați. Dacă doriți să vă implicați în acest spațiu, fie ca investitor pe termen lung, fie ca trader – vă recomand să citiți articolele acestea deoarece sunt multe lucruri pe care trebuie să le cunoașteți dinainte. Succes!

1 thought on “Ce sunt criptomonedele – Cum funcționează monedele virtuale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *