Bitcoin, incotro? Teza pentru investit in cryptocurrencies
Categories Ghiduri
Tot hype-ul din 2017 a trecut. La TV nu se mai aude nimic de Bitcoin, chiar daca in 2019 acesta a avut din nou o crestere remarcabila si cea mai buna performanta de pe piata. Afirmatia este adevarata chiar daca il comparam cu Aurul sau cu evolutia indicilor bursieri – care au avut de asemenea cresteri spectaculoase in 2019.
Nicaieri in Romania nu exista o perspectiva echilibrata, sensibila si pertinenta legata de acest subiect. Cum Bitcoin nu este doar cea mai performanta investitie pe care ai fi putut sa o faci in 2019, ci probabil cea mai buna investitie deceniului, e absolut necesar sa-ti dedici timp pentru a intelege mai multe.
De aceea, in acest articol introductiv voi expune extrem de condensat argumentele care merita un pic de timp de gandire si aprofundare, ca in viitor sa nu ai regrete, indiferent de evolutia acestei piete.

De ce sa cumperi Bitcoin? Avantaje ale Bitcoin
Usor de cumparat. Nu ai nevoie sa semnezi niciun contract cu nimeni. Limite minime pentru cumparat extrem de mici. Poti cumpara si o portiune de bitcoin (ex.: 0,01 BTC). Fara tot felul de piedici existente in sistemul traditional.
Argumentul raritatii. Numar limitat de monede: 21 de milioane. Numarul de monezi noi generate pe piata se injumatateste dupa un program prestabilit. Acest lucru permite o bucla de feedback pozitiva ce in teorie ar duce la cresterea continua a pretului.
Argumentul dezvoltarii. Din ce in ce mai multe ferme cu mineri se lanseaza. Tehnologia evolueaza. Minerii investesc in aparatura noua. In ultima vreme incep sa se deschida ferme de minat si in Statele Unite (in Texas, dar si in America de Nord de exemplu).
Toate companiile de top din domeniu angajeaza constant in numere mari (fie ele exchange-uri, platforme conexe, companii care folosesc blockchain, etc.) – iar numarul de dezvoltatori e limitat. Au aparut multe rapoarte despre cum numarul de anunturi de angajare creste constant – de exemplu pe Indeed: https://www.beseen.com/blog/talent/bitcoin-job-market-2019-beyond/
Efectul Lindy: Bitcoin exista deja de peste 10 ani. A trecut prin multe incercari, dar reteaua a continuat sa creasca.
Argumentul cresterii retelei. Legea lui Metcalfe. Un argument folosit de la inceputurile Bitcoinului. De exemplu – mai multe in acest paper: Metcalfe’s law and herding behaviour in the cryptocurrencies market.
Argumentul inlocuirii ‘banilor’. Folosirea de bitcoin ca moneda de schimb si inlocuirea dolarului/euro/etc. Chiar crezi ca Bitcoin sa nu aiba niciun rol sau ca sansele ca asta sa se intample sunt 0?
Argumentul ca ar fi un bun potrivit pentru situatiile cand se doreste minimizarea riscului. Desi s-au facut multe cercetari, multe contradictorii, acesta este un argument folosit inca de pe la inceputurile BTC. De retinut ca bitcoinul a aparut ca un raspuns la criza financiara din 2009. De aruncat macar o privire pe researchurile relevante, cum ar fi: Bitcoin Ringing The Bell For a New Asset Class
Argumentul ‘cumpararii unei polite de asigurare’. Bitcoin nu este corelat cu alte lucruri. De aceea, reprezinta o asigurare pe care o poti cumpara pentru cazul in care o noua criza ar aparea. Aur? Actiuni la bursa? E un lucru cert că toate scad în cele din urmă în toiul unei recesiuni. Studiu
Argumentul tehnologic. Bitcoin este descentralizat, poate fi folosit de la persoana la persoana (peer-to-peer, P2P), fara granite, rapid si sigur. Oricine poate tranzactiona cu oricine, fara aprobarea vreunui guvern sau a vreunei terte parti. Chiar crezi ca asta nu este un argument suficient de bun incat o alocare diferita de 0 de timp/bani nu este justificata? Trebuie sa citesti neaparat ‘whitepaperul’ Bitcoinului publicat de Satoshi, documentul care descriere viziunea lui Satoshi despre Bitcoin: Whitepaper Bitcoin.

Motive pentru a nu cumpara. Care sunt dezavantajele cumpararii de BTC?
Argumentul concentrarii. Un numar mic de oameni controleaza mare parte din totalul de bitcoin.
Argumentul concentrarii hashrate-ului. Majoritatea puterii de hash inca vine din China. Ar putea fi un punct central care sa duca la prabusirea intregii retele.
Argumenul escrocheriilor. Inca sunt foarte multe escrocherii care au loc, iar escrocii sunt greu de prins din cauza solutiilor de anonimizare care continua sa apara pe piata.
Argumentul reglementarii. Nu toate guvernele si-au clarificat pozitia despre aceasta piata. Mai multe guverne ar putea sa o declare ilegala sau sa o reglementeze pana in punctul in care avantajele sunt nulificate. Cat de mari credeti ca sunt aceste sanse? 100% sau vorbim de o abordare mai sensibila care poate fi influentata de lobbying la fel ca orice alta initiativa?
Argumentul ilegalitatii. Multi cred ca Bitcoin este folosit doar de speculanți și de cei implicati in ilegalitati: pentru cumpararea de droguri, pentru cererea de recompense in cazul rapirilor sau in cazul atacurilor cibernetice, etc.
Argumentul valorii. Bitcoin nu se bazeaza pe nimic. Este folosit in scop speculativ de cei care vor sa se imbogateasca fara sa munceasca. Este o schema ponzi care se va prabusi, iar cei implicati de la inceput in el incearca sa ii escrocheze pe necunoscatori. Suna cunoscut? Chiar sa fie asa de alb si negru?
Concluzie despre investitia in monede virtuale/cumpararea Bitcoin si a altor monede virtuale
De cele mai multe ori, in lumea speculantilor si a investitorilor, precum ca si in viata, riscul este prezent. Astfel, toti investitorii care au supravietuit pietelor si care au atins o cota de oarecare succes, se bazeaza intotdeauna pe probabilitati si pe diferite metodologii – precum Criteriul Kelly.
Tu ce sanse crezi ca are fiecare dintre perspectivele de mai sus? Diferite de 0? 100%? Daca probabilitatile ti se par mai mari de 0, poate ca ar fi cazul sa iti dedici din timp, sa iti creezi un cont pe un exchange si sa cumperi primul tau satoshi (cea mai mica unitate din Bitcoin).
Unele dintre articolele de pe blog o sa dezvolte aceste argumente. Vrei un argument dezvoltat? Lasa un comentariu. Ai o (alta) perspectiva? Hai sa auzim.
PS: Chiar daca nu mai sunt de acord in totalitate cu directia in care merge acum, Andreas Antonopoulos are mai multe videoclipuri despre Bitcoin (BTC) bune de urmarit:
Contacteaza-ma pentru orice alte intrebari pe pagina de Contact.