Bitcoin minat în 2009 a fost mutat astăzi

Categories Insights
Monede Bitcoin din 2009 mutate

Un număr de 50 de monede Bitcoin care au fost minate în 2009 au fost „mișcate” astăzi. Sunt discuții despre cum acestea ar fi ale lui Satoshi Nakamoto, dar și multe speculații cum că ar fi dus la scăderea pieței astăzi. Mulți se tem că Satoshi ar putea să reapară oricând și să vândă din cei aproximativ 1 milion de BTC.

Monede Bitcoin din 2009 mutate

Mai multe research-uri arată că nu acesta este cazul, ceea ce cred și eu că este destul de clar. Să discutăm despre câteva lucruri concrete.

Monedele au fost minate cu block-ul 3654, iar acum au fost împărțite către două adrese: 40 de BTC spre o adresă, iar restul de 9.99 BTC, spre alta.

Cei 9.99 BTC pare că se împart acum în sume mai mici și sunt trimiși mai departe. Aceste monede au fost minate în prima lună de existență a Bitcoin.
Ultima dată când monede minate în 2009 au fost mutate a fost în August 2017.

De ce nu sunt acestea monedele lui Satoshi?

Răspunsul stă în nonce-ul tranzacției inițiale. Ce este un nonce? Nonce-ul este un număr arbitrar care este folosit în algoritmul pentru minat Bitcoin. E un câmp care se adaugă în header-ul tranzacției și – IMPORTANT – acesta este setat de mineri în așa fel încât hash-ul blockului să fie mai mic sau egal cu cel setat de rețea.

Monedele lui Satoshi

Ei bine, research-ul arată că în zilele timpurii, când Satoshi Nakamoto era cel care mina Bitcoin, clientul software pentru minat pe care îl folosea el reseta, după un timp, extraNonce-ul la 0 și apoi începea din nou. În screenshot vedeți o reprezentare cu linii albastre (o linie reprezintă un block minat) care respectă această regulă, iar majoritatea oamenilor sunt de acord că au fost minate de Satoshi.

Monedele Satoshi necheltuite

Cuvântul cheie este „majoritatea”. Pentru că, după cum se observă, au mai fost și alții care au minat Bitcoin atunci. Într-adevăr, șansele ca ei să fi ținut de BTC-ul minat atunci, ca să-l cheltuie 11 ani mai târziu, sunt mici, dar – nu imposibile. Mai avem un caz similar.

O tranzacție relativ similară, de 50BTC s-a mai făcut și anul trecut, când 50 de BTC au fost donați de la o adresă care îi minase în 25.11.2010. Chiar dacă aceasta este mult mai nouă decât cea din 2009, este clar că sunt mineri care erau activi în proiect la început și care încă mai au acces la cheile private.

Monede din 2010 Bitcoin miscate

Sunt mulți care s-au speriat astăzi și care au speculat că Satoshi o să vândă acum cele 1 milion de monede BTC care nu au mai fost atinse. Într-adevăr, prețul Bitcoin a scăzut astăzi, dar cei care au analizat pentru mai mult de 5 secunde tranzacția și-au dat seama că nu e motiv de panică, similar cu August 2017, cum am menționat mai sus.

Un alt lucru de luat în calcul este dacă utilizatorul care a făcut această tranzacție folosea portofelul Bitcoin Core. În cazul în care într-un portofel s-ar afla mai multe monede, acest wallet ar consuma întâi monedele „mai recente” (outputuri mai mici), după care monedele mai „vechi”. Așadar, ar fi o posibilitate ca autorul tranzacției să fi fost activ mai demult, dar abia acum să fi ajuns să cheltuite aceste monede.

Informații mai detaliate: https://twitter.com/trainface/status/1263168829607337984
Primul care a raportat tranzacția, Antoine Le Calvez, Lead Data Engineer la Coin Metrics: https://twitter.com/trainface/status/1263168829607337984
Nic Carter despre tranzacție: https://twitter.com/nic__carter/status/1263128508261335041

Vă recomand să aruncați un ochi peste acest proiect care prezintă o analiză despre cum a minat Satoshi Bitcoin la începuturi și cum s-au distribuit monedele: http://satoshiblocks.info/.

Concluzia autorului: However, after a long research, I came to the conclusion that a single miner (that I call Patoshi) accumulated about 1.1M bitcoins during 2009-2010, and paid approximately 550 btc to other people and institutions in the form of donations (those bitcoins were valued around ~5 USD at that time).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *